Infotropischregenwoud

De Amazone

Wat geeft de Amazone….

De Amazone is een grote rivier in Zuid-Amerika. Hij ontspringt in Peru en komt uit in de Atlantische Oceaan in Brazilië. De Amazone stroomt door het Amazoneregenwoud. De rivier is tijdens de regentijd op sommige plaatsten wel 40 km breed. De Amazone is met niets te vergelijken. Het is onvoorstelbaar dat het bestaat. De rivier en het regenwoud is mooi, maar ook heel erg belangrijk. Voor de dieren, maar ook voor de mensen. Niet alleen de mensen die er in de buurt wonen. Maar voor de hele wereld. Vooral door de frisse lucht.

 De Amazone geeft je frisse lucht

Als er iets met de Amazone beurt, heeft de gezondheid van de aarde daar ook last van. De regenwouden helpen door het opslaan van CO2. Voor de hele wereld. Door de ontbossing komt die CO2 vrij en dat kan na een tijd gevolgen hebben voor onze planeet.

De Amazone geeft je water

Met de ruim 6500 kilometer is de Amazone de grootste rivier op aarde. De rivier geeft ongeveer 16% van al het water dat over de hele wereld vanuit rivieren de oceanen in stroomt. Er zijn honderden zijrivieren en stromen. Daar leeft een grootste aantal zoetwatervissen ter wereld.

De Amazone geeft je voedsel

In de Amazone kan je veel voedsel vinden. Bijvoorbeeld paranoten, criollo, cacao en honing. Voedsel ook, dat vaak nergens anders voorkomt. Naast voedsel levert de Amazone nog meer natuurlijke producten op, zoals: rubber, geneeskrachtige planten en natuurlijk hout.

De dieren en planten in de Amazone

Er leven miljoenen plant- en diersoorten in de Amazone. De Amazone is een van de laatste plekken waar jaguars, harpijen en amazonedolfijnen leven. Ook is het de thuisbasis van duizenden vogels en vlinders. Hier onder staat een lijstje met de verschillende soorten dieren en planten die er ongeveer leven:

  • 100.000 insecten, wormen en spinnen
  • 40.000 plantensoorten
  • 16.000 bomen soorten
  • 3.000 soorten zoetwatervissen
  • 1.300 vogels
  • 430 zoogdieren
  • Meer dan 380 reptielen

 De Amazone wordt bedreigd

Elke dag worden er duizendenhectares Amazonewoudvernietigd. Om ruimte te makenvoor veeteelt of landbouw, wegen, of dammen. Dieren en mensen verliezen daardoor hun plek om te leven. Het klimaat verandert daardoor ook. En het is niet eens nodig. Er is genoeg geld te verdienen, zonder het woud onherstelbaar kapot te maken. Met duurzame bosbouw kan je dat bijvoorbeeld doen. Of met handel in vruchten en noten. In de laatste vijftig jaar is het Amazone gebied ruim 17% van haar bossen verloren. En elke dag verdwijnen er nog steeds ongeveer 3000 voetbalvelden.

De klimaatverandering zorgt samen met ontbossing voor het onherstelbare kapotte Amazonegebied. Hogere temperaturen en minder regen zorgen voor droogte. Lange droge periodes zijn slecht voor planten en dieren, maar veroorzaken ook veel bosbranden. Hierdoor kan er ook meer CO2 vrijkomen. En dat kan leiden tot verlies van plant- en diersoorten.

Veel mensen willen natuurlijke producten uit de Amazone. Bijvoorbeeld hout, vissen, bessen, noten, rubber en goud. Maar door de manier waarop de producten uit het woud worden gehaald, kan veel schade veroorzaken van de natuurgebieden en diersoorten. De mijnbouw kan ook zorgen voor bodemerosie en watervervuiling door bijvoorbeeld kwik te gebruiken bij het zoeken van goud. Ook de hoeveelheid aan producten die uit de Amazone gehaald wordt, kunnen dramatische gevolgen hebben voor het woud en de bewoners.

Om de mijnbouw stroom te geven, worden er in de Amazone nieuwe waterkrachtdammen gebouwd en geplant. Vooral  in gebieden met veel stromend water. Dat zijn juist ook de meest bijzondere natuurgebieden met veel unieke soorten bomen, planten en dieren.

Wat het grootste nadeel is van de dammenen extra nadelig effect van dammen is dat ze andere ontwikkelingen aantrekken zoals dorpen, mijnbouw, wegen en landbouw. Hierdoor zijn de gevolgen nog veel groter dan alleen de verstoring door de dammen op de directe omgeving of het watersysteem.

Gelukkig wordt de Amazone ook beschermd. De mensen die daar wonen zijn afhankelijk van het woud. Zij zijn er dus extra zuinig op. Het Wereld Natuur Fonds helpt ze daarbij. Door gebieden te beschermen. Maar eigenlijk kan iedereen helpen, door geen fout hout te kopen. Maar FSC-hout.

Het Wereld Natuur Fonds kijkt welke gebieden te kwetsbaar zijn om dammen in te bouwen. Ook helpen ze overheden naar het vinden van plekken waar dammen het minst kwaad kunnen als ze toch gebouwd moeten worden. Daarvoor wordt veel onderzoek gedaan. Onder andere naar de hoeveelheid aan plant- en diersoorten en naar de gevolgen van bestaande dammen voor de natuur en de mensen in het woud